2014. január 12., vasárnap

Francia krémes tej nélkül









Tésztához:

Krémhez:
  • 4 cs vaníliás puding (főzős)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 l víz
            9 tojásfehérje

Habhoz:
  
Kávés mázhoz:
  • 25 dkg porcukor
  • 0,5 dl kávé

Elkészítés

1.  A tésztát szobahőmérsékleten majdnem teljesen fölengedjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon két, egyenként kb. 0,5 cm vastag, 20x35 cm lapot nyújtunk belőle. Tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 18 percig sütjük, majd megvárjuk amíg kihűl.

2.   A kávés mázhoz a porcukrot a kávéval, habverővel addig keverjük, míg sűrűn folyós nem lesz. Az egyik sült tésztának a tetejére rácsurgatjuk és elsimítjuk.

3.  Hűtőben dermedni hagyjuk, majd tetszés szerint négyzetekre vágjuk.

4.  Közben, míg dermed elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A vízben a vaníliás cukrot és a cukor másik felét föl forraljuk és kevés vízben feloldott  4 csomag pudingot és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva nagy, széles mozdulatokkal azonnal beleforgatjuk a tojáshabot.

5.  Az egyik tésztalapot egy pontosan akkora magas falú tepsibe tesszük, amelyikbe belefér, azaz egy 20x35 cm-be. A forró krémet egyenletesen rásimítjuk, és hűlni hagyjuk.

6.  Ez alatt a tejszínt a habfixálóval és a vége felé hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. Egyenletesen a már csak éppen langyos krémre simítjuk. Dermedni hagyjuk, majd amekkora kockákra vágtuk a tetejét, olyan kockákra vágjuk a süteményt is, forró vízbe mártott késsel.

7.  Ráhelyezzük a tetőket.
sütési hőfok: 200°C  sütési mód: hőlégkeveréses, tepsi mérete: 20x35 cm


Megjegyzésem :  Szerintem nagyobbra kell nyújtani  a tésztát, mert én méretre nyújtottam és kisebb lett a sütésnél és vastag . A tepsi méret fontos !! mert kifolyik a krém. Érdemes lesz beszereznem egy olyan tepsit aminek a széle levehető és méretre állítható :) Nekem nagyon édes lett . Legközelebb kipróbálom kevesebb cukorral :) 
De az íze nagyon finom, másnapra még jobb amikorra az ízek összeérnek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése