2014. január 21., kedd

Datolyapaszta 6 hónapos kortól adható





 Sokan nem azért vannak bajban az édesítéssel, mert cukorbetegek, hanem azért, mert - mint tudjuk étkezési cukrot semmilyen formában nem tanácsos enni, a xilit nem egészen természetes, a kókuszvirág cukornak karamell mellékíze van, a rapadura pörkölt kakaóbab beütésű, a mézet pedig nem tanácsos 1 éves kor alatt adni. Nos, ebben az esetben kiváló megoldás a natúr datolya paszta, amit Magyarországon nem nagyon lehet kapni, ha mégis, akkor aranyárban mérik. Házilag elkészíteni sem túl olcsó, mégis jobban megéri, mint megvenni készen.
Hozzávalók:
·                                           25 dkg magozott datolya (lehetőleg kénmentes, vegyszermentes, bio)
·                                           6 szem lágyra aszalt szilva
·                                           5 szem feles aszalt sárgabarack (kénmentes és egyéb mesterséges antioxidánstól mentes)
·                                           tisztított víz
Elkészítése:
1.                           A hozzávalókat egy éjszakára beáztatjuk annyi 60°C-os vízbe, amennyi éppen hogy ellepi.
2.                           Másnap egyet alárottyantunk (de nem forraljuk!), hagyjuk langyosra hűlni
3.                           Ha nem szívta be eléggé a vizet, akkor a felesleget leöntjük (igyuk meg, mint datolya tea, isteni!), majd
4.                           botturmixszal pürésítjük.
Gyermekeknek 6 hónapos kortól adható!
Lezárt üvegben, hűtőben 1 hónapig eláll - ha egyáltalán megéri az egy hónapot. Mivel frissen finomabb, nem érdemes a fenti adagnál nagyobbat készíteni, hacsak nem meg akarjuk vele lepni szeretteinket.
Kiváló élettani hatásai vannak:
·                                           A datolya fontos kálcium forrás, erősíti a csontokat, bélflóra harmonizáló, hasmenés és szorulás ellen is jó. Magas a vastartalma, vérképző, jó a szívre és a vérnyomás problémákra is. A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.
·                                           Az aszalt szilva a hazai növények között a legnagyobb ORAC értékű. Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya. Koncentrált polifenol tartalma miatt nem csak szabadgyök lekötő és fiatalító, de rákellenes (főleg emésztőrendszeri rák) hatását is kutatják. Kiváló tápcsatorna működést támogató, székletszabályozó, de a csontritkulás megelőzésében is jeleskedik magas ásványianyag tartalmának köszönhetően.
·                                           A sárgabarack nagyon gazdag vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős természetes káliumban. 100g aszalt sárgabarack 1370 mg szerves káliumot képes bejuttatni a szervezetbe. A sárgabarack nem csak kiváló káliumforrás, de különösen sok A vitamint felépítő karotinoid vegyület is található benne, így napi három friss gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük egy felnőtt szervezet A vitamin szükségletének a felét. A szárított sárgabarack egyben elsőrangú vasforrás is.
Az elemzők szerint a vasban gazdag sárgabarack (4,4 mg) legjobb szinergistái a vaspótlás tekintetében a füge (3,2 mg), a szilva (2,3mg) és a szárított banán (2,8 mg). Gyermekeknek 1 éves kor felett ezért fügével is elkészíthetjük a receptet.
Antal Vali oldaláról van a cikk

Megjegyzésem : Saját aszalt barackból, szilvából készítettem. Legközelebb kevesebb vízzel fogom összeturmixolni, egy kicsit hígabb lett, de a végeredmény :) Nagyon finom  !!! :))))  Ezzel édesítem a turmixomat, élő tortáimat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése