2013. november 17., vasárnap

Zöldséges köles gombával


Zöldséges köles gombával

Hozzávalók :

1 csésze köles
3 csésze víz
1 fej vöröshagyma kockázva
2 szál sárgarépa negyed hold alakúra vágva
1 kaliforniai paprika kockára vagy csíkokra vágva ( kápia paprikát használtam )
2 paradicsom kockára vágva ( én aszalt paradicsomot használtam )
10 dkg gomba szeletelve ( laskagombát használtam )
2 ek olívaolaj ( hidegen sajtolt napraforgóolaj )
2 gerezd fokhagyma
1 mk himalaja só
Csipet őrölt  bors
1 mokkáskanál majoránna
Curry
Chili

Az olajban megpároltam a hagymát, hozzáadtam a répát, paradicsomot,paprikát, gombát, megfűszereztem és félig megpároltam( kb 10 perc ) . Ezután hozzáadtam a megmosott, lecsepegtetett kölest. Átforgattam és apránként hozzáadtam a vizet  folyamatosan kevergettem  és amikor majdnem kész akkor hozzáadtam a kinyomott fokhagymát és  lehúztam a tűzről . Fedő alatt pihentettem fogyasztásig .( 10-15 perc )


10 dolog, amiért a köles jó nekünk!

A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak. Lássuk, miért érdemes fogyasztanunk!
Ha csak egy-két egészségügyi előnyét említjük a kölesnek, messze járunk az igazságtól. A köleselőnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!
Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle, esélyes, hogy a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is elkerüljük. De lássuk a köles előnyeit pontról pontra!
1. Lúgosító gabona
Az optimális egészséghez gyakran javasolják az orvosok a lúgos diétát. Tény: az egészséges táplálkozás 60 százaléka lúgos ételekből áll. A köles is lúgosító élelmiszer - így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében.

2. Gluténmentes
Tápláló gluténmentes élelmiszert keresünk? Megtaláltuk. Mi lehet jobb a kölesnél? Remek tápanyagforrás amellett, hogy gluténmentes. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális,hiszen ők a gluténtartalmú termékekre nagyon érzékenyek.
3. Fontos magnézium-forrás
Az egészséges köles magnéziumban gazdag. Olyan ásványi anyag ez, mely számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.
4. B-vitaminban gazdag
A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmaz és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak. Ha tehát energiát szeretnénk és fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet, megfelelő mennyiségű energiával tölt fel bennünket!
5. Kiváló antioxidáns
Védjük magunkat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben kölessel, mivel ennek az élelmiszernek erős antioxidáns hatása van.
6. Egészséges koleszterinszintet biztosít
Ez a kellemes ízű gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a„rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Vagyis feltétlenül iktassuk be étrendünkbe, ha fontos a szívünk egészsége!
7. Prebiotikumként működik
Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, melyhozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez - ezek kulcsszerepet játszanak azemésztés elősegítésében. Plusz, ellentétben a finomított gabonákkal, a köles nem teszi lehetővé a rossz baktériumok elszaporodását.
8. Csökkenti a triglicerid-szintet
A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémákkialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrenddel megelőzhetjük ezt a gondot, mert segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.
9. Javítja a hangulatot
A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. Tehát, ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása! Ha vidám rendezvényt szeretnénk, a köles torta, köles süti vagy kölessel készült sült rizs mindig jó választás...!
10. Jó minőségű fehérje-forrás
Számos jó fehérje-forrás létezik, többségük azonban erősen savas és felboríthatja szervezetünk pH-egyensúlyát.
A köles előnye, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe.
Fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem kell vinni a köles fogyasztását. A pajzsmirigydiszfunkcióval küzdő embereknél a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket. Tehát, már meglevő pajzsmirigy-problémák esetén a köles vagy köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell.
Dátum: 2013.10.17. 14:00
Forrás: napidoktor.hu/Adrina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése