2013. január 28., hétfő

Túrós-mákos béles

Tésztához:

25 dkg liszt
1 nagy tojás
12 dkg vaj
1 dl tejföl
1 ek porcukor
1 tk sütőpor
1 mk só

Töltelék
                 50 dkg túró
                2 tojás
                 1 dl tejföl
               25 dkg porcukor
                15 dkg darált mák
                 10 dkg mazsola
                 2 cs vaníliás cukor
               1 mk só
Tetejére:
               3 ek tej
·                                  
elkészítés

1.    A tésztához valókat cipóvá összegyúrjuk, és egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk.
2.    A nagyobbik tésztadarabot lisztezett deszkán egy nagytepsi méretre kinyújtjuk.
3.    A tepsit kibéleljük vele, és félretesszük. (A másik tésztadarabot a felhasználásig a hűtőben tartjuk).
4.    A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a felvert tojásokkal, a tejföllel, a mákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval összekeverjük.
5.    A mazsolát is hozzákeverjük, és a tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk.
6.    A másik, félretett tésztadarabot is kinyújtjuk tepsi méretűre, és rátesszük. (Nem baj, ha elszakad a tészta, "megfoltozható".)
7.    A tetejét megkenjük a tejjel, és villával megszurkáljuk.
8.    Előmelegített forró sütőbe toljuk, közepes lángon 10 percig, majd kis lángon kb. 30 percig sütjük.
9.    Kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése