2012. november 18., vasárnap

Panír ( sajt )
































5 l házi tejet felfőzni 
12 g citromsavat feloldani kb 1 dl  meleg vízben bele  önteni a tejbe és egyet  !!!!  kavarni ,
a  gázt elzárni , félrehúzni  és 5 percig állni hagyni .

Utána  gézen   vagy  szűrőn keresztül leszűrni , a savótól.
  edénybe tenni a mi lukacsos  ,lesúlyozni ( 5 l tejhez,2,5 kg súly kell ) és hagyni kihűlni kb 20- 25 perc múlva kész. .  
 Utána kiborítani az edényből óvatosan ,egy tányérra és jó vastagon megszórni fent és az oldalát sóval,ha egy kicsit száradt ,akkor megfordítani és az alját  is sózni  . Én megszoktam szépen tapigatni a kezemmel .:)
  Utána hideg helyre kell tenni ,nem kell letakarni . Kb 60 – 70 dkg sajt lesz belőle
Ha fűszerezni akarod ,akkor amikor leszűrted ,beleteszed egy tálba és teszel bele , fokhagymát ,
 ő . köménymagot. szerecsendiót .  de lehet zöld fűszereket is pl : zöldpetrezselymet , kakukkfüvet ,bele ,természetesen frisset apróra vágva. Lehet kísérletezni J)) ki mit szeret J)

Nagyon finom rántva ,főleg még ha a prézlibe teszel szezámmagot  !!!
Vékonyan kell szeletelni és nem FOLYIK ki a sajt !!! Isteni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése