Nagyon finom fasírt,
és csupa egészséges alapanyagot tartalmaz :-)
Hozzávalók:
12,5 dkg főtt zabpehely
12,5 dkg főtt hajdina
1 teljes őrlésű
zsemle
1 nagy fej
vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor
petrezselyem
2 közepes sárgarépa
2+2 ek. olívaolaj
2 ek. lenmagpehely
2 ek. sörélesztőpehely
borsikafű, köménymag,
majoranna, ételízesítő, só
Elkészítés:
A főtt gabonákat
összekeverjük (a zabot előtte dupla, a hajdinát háromszoros mennyiségű vízben
főzzük ki), a zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodva hozzáadjuk ehhez, a hagymát
felaprítjuk és kevés víz és olaj keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk a
lereszelt sárgarépát, ezt is megpároljuk. A petrezselymet feldaraboljuk.
Mindezt a zabhoz-hajdinához keverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet,
ill. a lenmagpelyhet (tojás helyett) is, és fasírtokat formázunk. Olajjal
megkent tepsibe téve 170 fokon 30 perc alatt kisütjük, közben egyszer
forgatjuk.
30 darab kb 5 cm-s fasírt lett ebből a mennyiségből .
A végén 4 db-t zsemlemorzsában meghempergettem és bő forró olajban kisütöttem, így is nagyon finom :)
30 darab kb 5 cm-s fasírt lett ebből a mennyiségből .
A végén 4 db-t zsemlemorzsában meghempergettem és bő forró olajban kisütöttem, így is nagyon finom :)
Hajdina
Kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen kívül foszfor, kálium és magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát és nagyon jó méreg-telenítő hatása van. Könnyen emészthető ezért kifejezetten alkalmas betegek táplálására és diétás étrend esetén. Segít átmelegíteni a testet.
Kereskedelmi fogalomba hántolt formába és lisztként kerül. Íze a dióéra hasonlít.
Kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen kívül foszfor, kálium és magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát és nagyon jó méreg-telenítő hatása van. Könnyen emészthető ezért kifejezetten alkalmas betegek táplálására és diétás étrend esetén. Segít átmelegíteni a testet.
Kereskedelmi fogalomba hántolt formába és lisztként kerül. Íze a dióéra hasonlít.
Télen melegítő hatású .
Felhasználható: kásák-, töltelékek (magyaros töltött burgonya)-,
köretek (grillezett zöldséggel, aszalt gyümölcsökkel, káposztával)-,
egytálételek-, rakott ételek (rakott savanyú káposzta)-, levesbetétek,
gombócok-, fasírtok készítéséhez.
Fűszerezése, ízesítése: majoranna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, lilahagyma
Fűszerezése, ízesítése: majoranna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, lilahagyma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése