2014. január 10., péntek

Hajdina fasírt zabpehellyel, káposztasalátával


Nagyon finom fasírt, és csupa egészséges alapanyagot tartalmaz :-)

Hozzávalók:

12,5 dkg főtt zabpehely
12,5 dkg főtt hajdina
1 teljes őrlésű zsemle
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem 
2 közepes sárgarépa
2+2 ek. olívaolaj
2 ek. lenmagpehely
borsikafű, köménymag, majoranna, ételízesítő, só 

Elkészítés:

A főtt gabonákat összekeverjük (a zabot előtte dupla, a hajdinát háromszoros mennyiségű vízben főzzük ki), a zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodva hozzáadjuk ehhez, a hagymát felaprítjuk és kevés víz és olaj keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, ezt is megpároljuk. A petrezselymet feldaraboljuk. Mindezt a zabhoz-hajdinához keverjük, fűszerezzük,  hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet, ill. a lenmagpelyhet (tojás helyett) is, és fasírtokat formázunk. Olajjal megkent tepsibe téve 170 fokon 30 perc alatt kisütjük, közben egyszer forgatjuk.
30 darab kb 5 cm-s fasírt lett ebből a mennyiségből .

 A végén 4 db-t zsemlemorzsában meghempergettem és bő forró olajban kisütöttem, így is nagyon finom :)   


Hajdina
Kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen kívül foszfor, kálium és magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát és nagyon jó méreg-telenítő hatása van. Könnyen emészthető ezért kifejezetten alkalmas betegek táplálására és diétás étrend esetén. Segít átmelegíteni a testet.
Kereskedelmi fogalomba hántolt formába és lisztként kerül. Íze a dióéra hasonlít.
Télen melegítő hatású .

Felhasználható: kásák-, töltelékek (magyaros töltött burgonya)-, köretek (grillezett zöldséggel, aszalt gyümölcsökkel, káposztával)-, egytálételek-, rakott ételek (rakott savanyú káposzta)-, levesbetétek, gombócok-, fasírtok készítéséhez.
Fűszerezése, ízesítése: majoranna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, lilahagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése