Hozzávalók:
·
6 szem
lágyra aszalt szilva
·
5 szem
feles aszalt sárgabarack (kénmentes és egyéb mesterséges antioxidánstól mentes)
·
tisztított
víz
Elkészítése:
1.
A
hozzávalókat egy éjszakára beáztatjuk annyi 60°C-os vízbe, amennyi éppen hogy
ellepi.
2.
Másnap
egyet alárottyantunk (de nem forraljuk!), hagyjuk langyosra hűlni
3.
Ha nem
szívta be eléggé a vizet, akkor a felesleget leöntjük (igyuk meg, mint datolya
tea, isteni!), majd
4.
botturmixszal
pürésítjük.
Gyermekeknek 6 hónapos
kortól adható!
Lezárt üvegben, hűtőben 1 hónapig eláll - ha
egyáltalán megéri az egy hónapot. Mivel frissen finomabb, nem érdemes a fenti
adagnál nagyobbat készíteni, hacsak nem meg akarjuk vele lepni szeretteinket.
Kiváló élettani hatásai
vannak:
·
A
datolya fontos
kálcium forrás, erősíti a csontokat, bélflóra harmonizáló, hasmenés és szorulás
ellen is jó. Magas a vastartalma, vérképző, jó a szívre és a vérnyomás
problémákra is. A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost,
kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor.
Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-,
koleszterin- és nátriummentes.
·
Az
aszalt szilva a
hazai növények között a legnagyobb ORAC értékű. Egyetlen aszalt szilva több
ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya.
Koncentrált polifenol tartalma miatt nem csak szabadgyök lekötő és fiatalító,
de rákellenes (főleg emésztőrendszeri rák) hatását is kutatják. Kiváló
tápcsatorna működést támogató, székletszabályozó, de a csontritkulás
megelőzésében is jeleskedik magas ásványianyag tartalmának köszönhetően.
·
A
sárgabarack nagyon
gazdag vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős
természetes káliumban. 100g aszalt sárgabarack 1370 mg szerves káliumot képes
bejuttatni a szervezetbe. A sárgabarack nem csak kiváló káliumforrás, de
különösen sok A vitamint felépítő karotinoid vegyület is található benne, így
napi három friss gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük egy felnőtt szervezet A
vitamin szükségletének a felét. A szárított sárgabarack egyben elsőrangú
vasforrás is.
Az elemzők szerint a vasban
gazdag sárgabarack (4,4 mg) legjobb szinergistái a vaspótlás tekintetében a
füge (3,2 mg), a szilva (2,3mg) és a szárított banán (2,8 mg). Gyermekeknek 1
éves kor felett ezért fügével is elkészíthetjük a receptet.
Antal Vali oldaláról van a cikk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése