2013. december 19., csütörtök

Hagyományos mákos beigli





 Hozzávalók : 4 db rúdhoz

50 dkg liszt
1 tojásnyi zsír
csipet só
3 csapott kanál por cukor
1 dl langyos tej 
 2 dkg élesztő
1 tojás+ 1 tojássárgája
+1.5 dl  langyos tej  

Az 1 dl langyos tejet, 1 ek  porcukorral és az élesztővel keverd össze és keleszd.
A lisztet, porcukrot, sót  és a zsírt morzsold össze. A lisztes keverék közepébe öntsd bele az 1,5 dl tejben elkavart tojást és tojássárgályát, öntsd hozzá a kovászt is és dagaszd össze.
    4 cipóra oszd és keleszd kb 1 órán át meleg helyen letakarva.



Töltelék
60 dkg mák
60 dkg cukor  + kb 2 dl vízzel szirupot főzzél, tedd bele a mákot , ha nem lenne elég a víz akkor tegyél hozzá ,hogy olyan jól kenhető legyen , vedd le a tűzről és tegyél hozzá, reszelt citrom héjat, vanília cukrot, mazsolát. 
(.Ezt csinálhatod felezve is pl : 30 dkg az dió + 30 dkg cukor  és akkor a másik fele mákos)
Tehetsz bele egy kicsi szegfűszeget,narancshéjat,de ezeket tetszés szerint, én teszek bele mindent . J
Langyosra hűteni,de ez kb addigra kihűl mire megkel a tészta. én ezzel kezdek.

Készítés

nagyon vékonyra kinyújtod a megkelt tésztát ,téglalap alakúra,  a máktölteléket elosztod 4 felé és szépen az egész tésztát megkened a töltelékkel, Egy kicsit az aljánál kb 3 cm-n ne kend be az lesz az alja  és azért ne kend be ,hogy ne folyjon ki a mák.
 Nagy, zsírozott gáz tepsibe tedd  és  még 30 percig még pihentesd, takard le konyharuhával  !  Utána, ha újra kelt, kend meg tojással.  180 fokos légkeveréses sütőben kb 20-25 percig süsd. Hűtsd ki és szeletelheted .:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése