50 dkg liszt
1 tojásnyi zsír
csipet só
3 csapott kanál por cukor
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás+ 1 tojássárgája
+1.5 dl langyos
tej
Az 1 dl langyos tejet, 1 ek porcukorral és az élesztővel keverd össze és keleszd.
A lisztet, porcukrot, sót és a zsírt morzsold össze. A lisztes keverék közepébe öntsd bele az 1,5 dl tejben elkavart tojást és tojássárgályát, öntsd hozzá a kovászt is és dagaszd össze.
4 cipóra oszd és keleszd kb 1 órán át meleg helyen letakarva.
Töltelék
60 dkg mák
60 dkg cukor + kb 2 dl
vízzel szirupot főzzél, tedd bele a mákot , ha nem lenne elég a víz akkor
tegyél hozzá ,hogy olyan jól kenhető legyen , vedd le a tűzről és tegyél hozzá, reszelt citrom héjat,
vanília cukrot, mazsolát.
(.Ezt csinálhatod felezve is pl : 30 dkg az dió + 30 dkg
cukor és akkor a másik fele mákos)
Tehetsz bele egy kicsi szegfűszeget,narancshéjat,de ezeket
tetszés szerint, én teszek bele mindent . J
Langyosra hűteni,de ez kb addigra kihűl mire megkel a
tészta. én ezzel kezdek.
Készítés
nagyon vékonyra kinyújtod a megkelt tésztát ,téglalap alakúra, a máktölteléket elosztod 4 felé és szépen az
egész tésztát megkened a töltelékkel, Egy kicsit az aljánál kb 3 cm-n ne kend
be az lesz az alja és azért ne kend be
,hogy ne folyjon ki a mák.
Nagy, zsírozott gáz tepsibe
tedd és
még 30 percig még pihentesd, takard le konyharuhával ! Utána, ha újra kelt, kend meg tojással. 180 fokos
légkeveréses sütőben kb 20-25 percig süsd. Hűtsd ki és szeletelheted .:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése